Site Overlay

Maślak sitarz (grzyby sitaki) – co to za grzyb?

Maślak sitarz (Suillus bovinus) to popularny grzyb jadalny z rodziny Borowikowatych (Boletaceae), który występuje na terenie całej Europy, Ameryki Północnej oraz Azji. Jest to jeden z najczęściej zbieranych grzybów leśnych, ze względu na swoją smaczność i łatwość rozpoznania.

Charakterystyka morfologiczna i występowanie

Maślak sitarz ma kapelusz o średnicy od 5 do 15 cm, początkowo wypukły, później spłaszczający się i w końcu zagłębiający się w środku. Barwa kapelusza jest od ochrowej do brązowawej, często z pomarańczowym odcieniem, a jego powierzchnia jest lepka i błyszcząca. Rurki są u niego w kolorze jasnokremowym lub żółtawym, a pory są okrągłe i koloru żółtozielonego. Trzon ma wysokość od 5 do 10 cm i grubość od 1 do 3 cm, jest walcowaty, gładki, o barwie od żółtawej do brązowawej, pokryty białawymi, pionowymi włókienkami. Na jego powierzchni wyrastają charakterystyczne dla tego gatunku grzyba sitemki, stąd nazwa sitarz.

Maślak sitarz występuje w lasach iglastych i mieszanych, zwykle w pobliżu sosny lub świerka. Rośnie zarówno na glebach ubogich, jak i żyznych, od czerwca do października.

Właściwości kulinarne i zdrowotne

Maślak sitarz to grzyb jadalny, który ma bardzo przyjemny, delikatny smak, a jego miąższ jest soczysty i miękki. Ze względu na swoją konsystencję doskonale nadaje się do smażenia, a także do duszenia, pieczenia i gotowania. Jest to również składnik wielu dań kuchni europejskiej i azjatyckiej.

W składzie maślaka sitarza znajduje się wiele cennych składników odżywczych, takich jak białko, węglowodany, witaminy z grupy B oraz mikro- i makroelementy. Ma również właściwości lecznicze – stosowany jest jako środek przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy oraz przeciwzapalny. Ma także pozytywny wpływ na układ odpornościowy i trawienie.